ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η όραση διακρίνεται σε δύο είδη: την κεντρική και την περιφερική.

     Η ωχρά είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, δηλαδή την όραση την οποία χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δούμε τις λεπτομέρειες (όπως  να διαβάσουμε, να δούμε τηλεόραση, να οδηγήσουμε κλπ) και τα  διάφορα χρώματα. Η κεντρική όραση χρησιμοποιείται για  το 95% περίπου των δραστηριοτήτων μας.

    Ο υπόλοιπος αμφιβληστροειδής χρησιμοποιείται για την περιφερική όραση, με την οποία βλέπουμε στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου τα αντικείμενα σαν όγκους και θαμπά (χωρίς τις λεπτομέρειες τους).Με την περιφερική όραση βλέπουμε στο σκοτάδι.

    Η κεντρική όραση μπορεί να μειωθεί σε διάφορες παθήσεις της ωχράς και να φτάσει μέχρι την τύφλωση. Οι παθήσεις της ωχράς που εμφανίζονται σε προχωρημένη ηλικία είναι δύο τύπων (η υγρή και η ξηρά μορφή).

    Στην υγρή μορφή  γίνονται ενέσεις φαρμάκων μέσα στο βολβό του οφθαλμού.

   Στην ξηρά μορφή που είναι και η πιο συχνή (95% των ωχροπαθειών), ουσιαστική θεραπεία δεν υπάρχει. Η εξέλιξη της όμως προς την τύφλωση μπορεί να καθυστερήσει ή και να σταματήσει εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα: αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, γυαλιά ηλίου, σωστή διατροφή.

Η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

1.      Αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνη C και E) και ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος,χαλκός,σελήνιο) που βρίσκονται στα φρούτα και πράσινα λαχανικά.

2.      Απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα παχιά ψάρια όπως σαρδέλες, σολωμό κλπ.

3.      Ειδικές ουσίες όπως λουτείνη, ζεαξανθίνη, ξανθίνη και ρεσβερατρόλη που βρίσκονται μόνο σε ειδικά χάπια που συστήνει ο οφθαλμίατρος.

4.      Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο φορώντας γυαλιά ηλίου.

 

Επαφή


Θηβών 137 και Πελασγίας (γωνία)
12136 Περιστέρι

210 57 57 100
697 2110 393

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode