Στραβισμός

    Όταν κοιτάζουμε ένα αντικείμενο (πχ ένα δέντρο που βρίσκεται απέναντι μας) τότε και οι δύο οφθαλμοί στρέφονται ταυτόχρονα προς εκείνο. Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια έξι μυών που κινούν τον κάθε οφθαλμό και ονομάζονται οφθαλμοκινητικοί μύες. Αν όμως ο ένας οφθαλμός στρέφεται προς το αντικείμενο που θέλουμε να δούμε και ο άλλος στρέφεται κάπου αλλού (φεύγει) τότε λέμε ότι έχουμε στραβισμό.

    
    Όταν το μάτι που «φεύγει» στρέφεται προς τα μέσα (προς τη μύτη) λέμε ότι ο στραβισμός είναι συγκλίνων αν στρέφεται προς τα έξω (προς τα αυτιά) είναι αποκλίνων και, τέλος, αν στρέφεται προς τα πάνω ή κάτω λέγεται κάθετος.
    Όταν ο στραβισμός εμφανίζεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής λέγεται συγγενής, ενώ αν εμφανίζεται αργότερα λέγεται επίκτητος. Τέλος, όταν οφείλεται σε παράλυση των νεύρων που κινούν τους οφθαλμοκινητικούς μύες λέγεται παραλυτικός.
     Υπάρχουν και άλλα είδη στραβισμών και είναι αρμοδιότητα του οφθαλμιάτρου να διαγνώσει απο ποιό είδος πάσχει ο ασθενής. Αυτό είναι βασικό γιατί ανάλογα με το είδος έχουμε και διαφορετική θεραπεία.

     Το πρόβλημα του ασθενούς με στραβισμό δεν είναι μόνο αισθητικό. Αφορά κυρίως τις λειτουργίες και των δύο οφθαλμών που βλάπτονται, δημιουργώντας παθολογικές καταστάσεις, όπως: αμβλυωπία, διπλωπία, σύγχηση και μειωμένη αντίληψη του βάθους.

    1. Αμβλυωπία: Κάντε κλικ για να δείτε το ειδικό άρθρο.

    2. Διπλωπία: Όταν κάποιος που έχει στραβισμό, προσπαθεί να δει ένα αντικείμενο (πχ ένα δέντρο ), τότε αντί να δεί αυτό το αντικείμενο (το δέντρο), θα δει δύο. Το ένα δέντρο θα είναι καθαρό και είναι αυτό που βλέπει με τον οφθαλμό που προσηλώνει. Το άλλο δέντρο είναι θαμπό και το βλέπει με τον οφθαλμό που στραβίζει. Το δεύτερο αντικείμενο βρίσκεται συνήθως δίπλα στο πρώτο, καμμιά φορά όμως και πάνω ή κάτω από αυτό. Επειδή αντί για ένα αντικείμενο βλέπει δύο λέμε οτι έχει διπλωπία. Μετά από κάποιο χρόνο, ο εγκέφαλος απωθεί ("σβήνει") το δεύτερο αντικείμενο και η διπλωπία παρέρχεται.

    3. Σύγχηση: Όταν κάποιος που έχει στραβισμό, προσπαθεί να δει ένα αντικείμενο (πχ ένα δέντρο), αυτό το βλέπει με τον οφθαλμό που προσηλώνει. Ο άλλος οφθαλμός του, που στραβίζει ("φεύγει"), βλέπει ένα άλλο αντικείμενο. Αυτό, το άλλο αντικείμενο, προβάλλεται πάνω στο δέντρο, και έτσι το δέντρο φαίνται θαμπό. Μετά απο αρκετό χρόνο, ο εγκέφαλος σβήνει τη δεύτερη εικόνα, και το δέντρο φαίνεται καθαρό.

     4. Στερέοψη: Όταν κοιτάζουμε ένα αντικείμενο (πχ ένα δέντρο) και με τους δυο οφθαλμούς, το βλέπουμε και στις τρείς διαστάσεις του (δηλαδη ύψος,πλάτος και βάθος). Αυτό γίνεται επειδή το βλέπουμε με διαφορετική γωνία από τον κάθε οφθαλμο, δηλαδή το βλέπουμε στερεοσκοπικά (τρισδιάστατο).


      Όταν όμως έχουμε στραβισμό, τότε κοιτάζουμε το αντικείμενο (πχ το δέντρο) μόνο από τον ένα οφθαλμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε μόνο τις δύο διαστάσεις του (δηλαδή ύψος και πλάτος). Επομένως το βλέπουμε σαν επίπεδο (δυσδιάστατο). Για τον παραπάνω λόγο όσοι έχουν στραβισμό δεν μπορούν να πάρουν επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, πιλότου, καπετάνιου κλπ.

Θεραπεύεται ο στραβισμός;

Ναι. Ανάλογα με το είδος του, ο στραβισμός θεραπεύεται με γυαλιά ή με εγχείριση. Πρέπει όμως πρώτα να γίνει πλήρης μελέτη του από τον οφθαλμίατρο. Η θεραπεία του ασθενούς με στραβισμό, απαιτεί επανειλλημένες εξετάσεις και παρακολούθηση σε βάθος χρόνου.
 

Επαφή


Θηβών 137 και Πελασγίας (γωνία)
12136 Περιστέρι

210 57 57 100
697 2110 393

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode