Βλέπω μυγάκια, λάμψεις. Τι πρέπει να κάνω;

 

Στο πίσω τμήμα του οφθαλμού υπάρχει ένα υγρό παχύρευστο σαν ζελέ που ονομάζεται υαλοειδές. Το υαλοειδές καταλαμβάνει το 70% της μάζας του οφθαλμού, είναι ομοιογενές και βρίσκεται πίσω από τον φακό και μπροστά από την ωχρά. Το υαλοειδές είναι διαφανές δηλαδή το φώς περνάει μέσα από τη μάζα του. Με την πάροδο της ηλικίας εκφυλίζεται. Αυτή η εκφύλιση είναι φυσιολογικό φαινόμενο και εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους κυρίως από την μέση ηλικία και μετά.

Όταν εκφυλιστεί δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές του κενά σαν σπήλαια και σε κάποιες άλλες συμπυκνώσεις, όπου το υαλοειδές είναι αδιαπέραστο από το φώς. Αυτές τις συμπυκνώσεις ο ασθενής τις βλέπει με διάφορα σχήματα:σαν μυγάκια, σαν ιστό αράχνης, σαν σύννεφα, σαν θαμπό τζάμι κλπ. Αυτά τα σχήματα κινούνται όταν ο ασθενής κινεί τα μάτια του.

Το υαλοειδές είναι κολλημένο σ’όλη του την έκταση πάνω σε μία λεπτή μεμβράνη από νευρικές ίνες (τον αμφιβληστροειδή). Όταν εκφυλιστεί αποχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή (σ’αυτήν την περίπτωση ο ασθενής εκτός απο τα μυγάκια κλπ βλέπει και λάμψεις σαν αστραπές (φωταψίες)). Άν όμως είναι γερά κολλημένο στον αμφιβληστροειδή, μπορεί όπως συρικνώνεται να τον και να τον ξεκολλήσει από τη θέση του. Τότε συμβαίνει η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, που είναι πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση. Τα συμπτώματα, τότε, είναι πιο έντονα και εκτός από τα μυγάκια και τις φωταψίες, περιλαμβάνουν θάμπωμα της όρασης και απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου (δηλαδή αυτό που βλέπει κάποιος με την άκρη του ματιού του). Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι ασθενείς με υψηλή μυωπία (7,0 βαθμούς και πάνω), όσοι έχουν ήδη πάθει αποκόλληση στο έναν οφθαλμό τους και όσοι έχουν αλλοιώσεις στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται κοντά στον φακό του οφθαλμού. Η αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι η άμεση εγχείριση.

 

Μέτρα προφύλαξης στην αποκόλληση του υαλοειδούς

  • Αποφυγή απότομων κινήσεων του σώματος και κυρίως της κεφαλής πχ σκάψιμο, τρέξιμο, γυμναστική κλπ.
  • Αποφυγή σκυψίματος και άρσης μεγάλων βαρών.
  • Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο αν τα συμπτώματα χειροτερεύουν.
  • Τα συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς διαρκούν κάποιες βδομάδες σπανιότερα κάποιους μήνες και σπανιότατα χρόνια.

Επαφή


Θηβών 137 και Πελασγίας (γωνία)
12136 Περιστέρι

210 57 57 100
697 2110 393

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα